EVENT


De eerste Truck Trial in België: meteen een schot in de roos

Het European Truck Trial Championship had met haar dertigjarig jubileum iets te vieren. Het organiseerde daarom voor het eerst een editie in België, met dank aan MAN Truck & Bus Belgium. De primeur in de steengroeve van Mont Saint-Guibert op 11 en 12 mei werd meteen een groot succes.


Een Truck Trial is te vergelijken met trialbike: op een gecompliceerd terrein (hellend, glad, ongelijk) proberen vrachtwagens zonder problemen een parcours vol valstrikken te overwinnen. Snelheid maakt daarbij niet uit, precisie wel: scheidsrechters zien erop toe of elke hindernis wordt genomen volgens de regels van de kunst, zonder iets te raken.

De deelnemers op 11 en 12 mei in Mont Saint-Guibert werden daarbij verdeeld in verschillende categorieën: 2, 3 of 4 assen en prototypes. Ze zijn gewend aan rotsachtige landschappen, maar een zandgroeve van klei die snel kan veranderen in modder als het regent? Dat waren ze nog niet vaak tegengekomen.


De weergoden waren het publiek dan ook gunstig gezind, en besloten een groot deel van de week te regenen over Mont Saint-Guibert. Ook op zaterdag lieten ze nog een flinke bui los over de zandgroeve, kwestie van het nog uitdagender te maken.


Op zondag keerde de zon terug om het grote publiek en de kunde van de wegacrobaten te bewonderen. Ook voor ons, toch doorwinterd in het transport, was het een once-in-a-lifetime ervaring om een vrachtwagen (zelfs een 8x8) een helling van 45 graden achterwaarts te zien bedwingen.

Groot succes

In totaal kwamen over het hele weekend meer dan 3.000 genodigden van MAN Truck & Bus en zijn dealers in Mont Saint-Guibert opdagen. De topdag was zondag, met meer dan 2.000 bezoekers.


In een zeer gemoedelijke sfeer verbroederden MAN-klanten met fans van Truck Trials aan de rand van het parcours of onder de beschutting van de grote Saharatent. We hoorden alvast slimme analyses over het traject van enkele deelnemers, anderen probeerden dan weer het merk van sommige deelnemende vrachtwagens te raden. De Truck Trial blijkt immers de enige wedstrijd te zijn waar je nog steeds oude vrachtwagens van het Russische leger tegenkomt.


Maar uiteindelijk was het toch een MAN-ploeg die in de koningsklasse won, een fantastische apotheose van een geslaagd weekend. Eén ding is alvast zeker: volgend jaar zijn we opnieuw van de partij!

 

Tot volgend jaar!Belangrijkste resultaten


2 ASSEN: 1. Racing Team Avia Future (CZ)

3 ASSEN: 1. Team Alsace Truck (FR)

4 ASSEN: 1. HS Schoch Hardox Truck Trial (DE)

PROTOTYPES: 1. Team JCCMog (FR)

Duitse, Franse, Oostenrijkse of Tsjechische teams
leerden op 11 en 12 mei het Belgische zand kennen.