EVENT


Busworld Europe
MAN Bus & Coach, Driving the Future

Ook dit jaar was MAN weer prominent aanwezig op de Busworld Europe vakbeurs en presenteerde er een sterk vernieuwd aanbod aan efficiënte en innovatieve transportoplossingen. Busworld vond plaats van 18 tot 24 oktober en werd voor de eerste maal georganiseerd in Brussels Expo.

Waar mocht de bezoeker zich aan verwachten?


De presentatie van de nieuwe stadsbussen en lange afstandsbussen was overduidelijk een schot in de roos. Ook de coaches en de MAN-minibussen konden op heel wat bijval rekenen.


MAN Truck & Bus richt zich hierbij meer dan ooit op groene, kostenbesparende diesel-, elektrische- en aardgas-oplossingen. Zo werd onder meer de Lion's City 12G EfficientHybrid voor het eerst voorgesteld: een milieuvriendelijke (Euro6d) en economische (met start/stop-functie) lijnbus voor 38 passagiers, vier passagiers meer dan de Lion's City 18. Het voertuig wordt standaard uitgevoerd met apparaten, sensoren en camera's om de actieve veiligheid te verbeteren. Vanaf 2020 wordt dit beschikbaar voor alle MAN-bussen.


De Lion's Intercity toonde op de beurs dan weer zijn nieuwe 9-liter motor D1556 LOH in zijn krachtigste versie (360 pk), gecombineerd met de nieuwste generatie van de 12-traps geautomatiseerde MAN TipMatic Coach, die we ook terugvinden bij de Neoplan Tourliner en de MAN Lion’s Coach in combinatie met de grotere D26-motor.

Een andere belangrijke ontwikkeling die MAN Truck & Bus presenteerde op Busworld: de MAN eTGE, de eerste volledig elektrische minibus van MAN die 8 personen over 173 km (NEDC) kan vervoeren.

Met de Lion’s City E is de Lion familie helemaal klaar voor de toekomst: de Lion’s City E is een volledig elektrisch model waarvan de kinematische ketting van 160 tot 540 kW zal variëren afhankelijk van de configuratie, met een bereik van 200 tot 270 km. Een testvloot van deze eBus zal begin volgend jaar worden ingezet voor een commerciële lancering die eind 2020 plaatsvindt.


Een andere belangrijke ontwikkeling die MAN Truck & Bus presenteerde op Busworld: de uitbreiding van het assortiment minibussen, beginnend met de MAN eTGE: de eerste volledig elektrische minibus van MAN die 8 personen over 173 km (NEDC) kan vervoeren. De MAN TGE City is gebouwd op dezelfde architectuur en beschikt over grote zijruiten met bestemmingsdisplay, een aan de stad aangepast deuropeningssysteem en modulaire stoelen. Deze TGE zal ook verkrijgbaar zijn in een 4x4 Intercity-versie. In deze minibus met vierwielaandrijving en aanpassingen speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit kunnen 13 passagiers plaatsnemen voor openbaar vervoer in landelijke gebieden.


MAN viel bovendien in de prijzen met, naast de “Safety Award” voor de MAN Lion’s City 12G EfficientHybrid, de gegeerde “Coach of the Year Award” 2020 voor de MAN Lion’s Coach, twee jaar na zijn officiële marktintroductie.

Overzicht van de voorgestelde voertuigen:


  • De Lion's City 12G EfficientHybrid
  • De Lion's Intercity met 9 liter D1556 LOH-motor
  • De City E, 100% elektrisch
  • De MAN eTGE, 100% elektrische minibus
  • De MAN TGE 4x4 Intercity